Kat doodgeschoten met luchtbuks in Lelystad

Gepubliceerd op 4 juni 2024 om 21:33

In de Boswijk in Lelystad is woensdagavond een kat beschoten met een luchtbuks. Het diertje raakte zwaargewond en is later aan zijn verwondingen overleden. Er is aangifte gedaan bij de politie.

De 3-jarige Sok kwam ’s avonds zwaargewond thuis. Hij moet ergens tussen 20.30 en 22.30 uur van dichtbij zijn neergeschoten, in de buurt van de Griend 11 en Griend 14. Zijn eigenaren zijn direct met hem naar de dierenarts gegaan. Die constateerde dat een kogeltje uit een luchtbuks de kat links dwars doorboord heeft, door zijn darmstelsel heen, en door de buik aan de rechterkant terecht is gekomen. Het dier is geopereerd, maar is later door het extreme letsel alsnog overleden aan een buikvliesontsteking en bloedvergiftiging.

De dierenarts heeft het kogeltje uit het lijfje van de kat weten te verwijderen. Die is nu in het bezit van de politie. “Daaruit blijkt dat het gaat om een 6-mm-luchtbuks met hollowpointkogeltjes, die ook echt gebruikt worden om te jagen. Wij willen graag weten of iemand iets gezien of gehoord heeft of wellicht iets op camerabeelden heeft staan. Wij zijn intens verdrietig dat Sok het niet gehaald heeft,” laat zijn baasje Veronique Hendrix weten. Hollowpointkogeltjes, met een holle punt dus, vervormen in het lichaam en richten daardoor vaak meer schade aan. Dat is in dit geval overigens niet of nauwelijks gebeurd.

Ofschoon de Griend in de buurt ligt van het Gelderse Diep, waar de afgelopen jaren tientallen katten dood zijn gevonden, gaat de politie er niet van uit dat het hier om dezelfde dader gaat.

Foto's : Eigenaar