Opmerkelijk: Politie start sloopwerkzaamheden voor zoektocht vermisten Rotterdams pand

Gepubliceerd op 31 januari 2024 om 20:17

De politie gaat starten met de sloopwerkzaamheden van het uitgebrande pand in Rotterdam.

Dat heeft ze woensdagmiddag laten weten. De werkzaamheden moeten de zoektocht naar twee vermiste personen mogelijk maken.

"De werkzaamheden zijn tot nu toe nog niet begonnen", zegt Job van der Plicht, NU.nl-binnenlandverslaggever ter plaatse, woensdagmiddag. "Er staat wel een kraan in de buurt, maar verder geen andere sloopapparatuur."

"Vanavond en vannacht gaan ze beginnen met slopen. Stukje voor stukje van buitenaf naar binnen. Maar het kan best een tijdje duren voordat ze klaar zijn."

De politie hoopt snel te kunnen beginnen met de zoektocht naar de vermiste personen. "Maar dat moet veilig. We willen niet dat er nog meer slachtoffers vallen, inclusief de eigen collega's", zegt een woordvoerder. Het is volgens haar belangrijk dat hulpverleners zelf geen gevaar lopen. "Want dit zou mogelijk de zoektocht naar de vermisten belemmeren en het onderzoek vertragen."

De constructie van het appartementencomplex is volgens de politie erg fragiel en staat door de explosie op instorten. "De pilaren in het midden van het pand zijn weg of staan krom en breken bijna door. Daardoor kan er niet veilig gezocht worden." Er wordt ook een 3D-scan gemaakt van het gebied, meldt de politie. Die scan moet duidelijk maken wat er precies is gebeurd.

Inmiddels is één lichaam gevonden en geborgen. De familie van het slachtoffer - de 43-jarige Kamran - was op eigen houtje gaan zoeken. Na meerdere spanningen tussen de familieleden en de politie, werd het lichaam geborgen. De man is met een rouwauto afgevoerd.

Foto's : Rik Bos