Noorderlicht Veluwe (inzendingen)

Gepubliceerd op 11 mei 2024 om 09:37

Op veel plaatsen in Nederland was gisteravond en vannacht het noorderlicht te zien.

Het natuurverschijnsel was met het blote oog waar te nemen. Ook komende avond en nacht is dat weer het geval. Dat komt door de sterkste zonnestorm in ruim twintig jaar, die waarschijnlijk het gehele weekend aanhoudt.

Een zonnestorm is een uitbarsting van elektrisch geladen deeltjes van de zon. De geladen deeltjes gaan met hoge snelheid door de atmosfeer en botsen op elkaar. Daarbij komt energie vrij, met als gevolg het kleurenspel aan de hemel. De deeltjes worden vooral naar de noord- en zuidpool getrokken, omdat daar het magnetisch veld van de aarde het sterkst is.

De Amerikaanse instantie voor meteorologie en oceanografie (NOAA) zegt dat de aarde te maken heeft met de eerste extreme geomagnetische storm sinds 2003. Gisteravond werd de storm waargenomen. Volgens de NOAA is het er een van niveau 5, dat wordt omschreven als "extreem".

"GPS, elektriciteitsnetwerken, ruimtevaartuigen, satellietnavigatie en andere technologieën kunnen erdoor worden beïnvloed", zegt de instantie.

Mooie plaatjes

Naast mogelijke verstoringen veroorzaken zulke zonnestormen het indrukwekkende noorderlicht, dat soms veel zuidelijker te zien is dan normaal het geval is. Nunspeet, Vierhouten, Elburg en omliggende plaatsen schoten sommige mooie foto's van het noorderlicht. 

Hieronder een selectie van foto's, die we gisteravond, vannacht of vanochtend vroeg binnenkregen via social media: