De gemeente Harderwijk, politie en het COA nemen extra maatregelen om de overlast rond het azc aan de Graaf Ottolaan in Harderwijk aan te pakken.
Buurtbewoners meldden de afgelopen weken een toename van incidenten en geluidsoverlast, wat aanleiding gaf tot een gezamenlijke aanpak om de rust in de wijk te herstellen.
Op het azc-terrein wordt de beveiliging verscherpt. Er wordt strenger gecontroleerd wie het terrein betreedt en de hekken rondom het complex worden geïnspecteerd op zwakke plekken. Incidenten zoals de recente vechtpartij, veroorzaakt door een minderjarige asielzoeker uit een andere gemeente die niet in Harderwijk woont, leiden tot snelle overplaatsing van overlastgevers naar speciale Handhavings- en Toezichtlocaties (HTL) met een strenger regime. Ook de bewoner die betrokken was bij een eerder steekincident is inmiddels overgeplaatst. De locatiemanager van het COA onderhoudt intensief contact met bewoners via persoonlijke gesprekken en de buurtapp, om snel te kunnen ingrijpen bij nieuwe incidenten en zo meer grip op de situatie te krijgen.
De politie is zowel zichtbaar als onzichtbaar aanwezig in de wijk en treedt handhavend op waar nodig. Overlastgevers worden, indien mogelijk, strafrechtelijk vervolgd. Wanneer dat niet lukt, bijvoorbeeld door gebrek aan aangifte of bewijs, worden bestuurlijke rapportages opgesteld zodat de burgemeester bestuurlijke maatregelen kan opleggen, zoals gebiedsverboden. Overtreding daarvan kan alsnog leiden tot strafrechtelijke vervolging. Het Openbaar Ministerie werkt hierin nauw samen met de politie.
Daarnaast zet de gemeente buurtcoaches in, die toezicht houden, verbinding creëren en vaak snel kunnen de-escaleren bij conflicten. Ook wordt het cameratoezicht rondom het azc aangescherpt. Handhavers zijn vaker in de wijk aanwezig en onderhouden contact met zowel buurtbewoners als asielzoekers, zodat zij snel kunnen schakelen met de politie. Met dit integrale pakket aan maatregelen hopen alle betrokken partijen de overlast deze zomer flink terug te dringen en de Graaf Ottolaan weer een veilige en prettige woonomgeving te maken.
Buurtbewoners worden nadrukkelijk opgeroepen om incidenten te melden bij het azc/COA, de politie of de gemeente, zodat er adequaat kan worden gereageerd. Zo draagt iedereen bij aan een veiliger leefklimaat in de wijk