Weer een aangereden reekalf in Epe

Gepubliceerd op 9 juni 2024 om 18:38

Rond 17:35uur ging de pager van jager Richard (Valwildteam) af voor een melding aan de Dorperveldweg in Epe.

Daar had een automobilist een reekalf aangereden. 

Het kalf rende achter de moeder aan tijdens het oversteken en de automobilist zag het kalfje van amper een week oud over het hoofd. 

Hoe rustig de automobilist ook reed, de klap was dusdanig hard dat het kalf ter plekke overleed. 

Omstanders hadden een doek over het kalf gelegd totdat Richard aanwezig was. Die heeft op zijn beurt het kalf opgepakt en met de bagagedrager aan de bus meegenomen om verderop het bos in te leggen.

De bloedplek die midden op de weg te zien was, is vakkundig zand neer gestrooid om weg te werken. 

Aan een jong meisje, die ook aanwezig was, werd door Richard nog het één en ander uitgelegd over het beest, onderandere over de teek die op het beest zat. Dit was voor het meisje erg leerzaam. 

 

Een kadaver trekt zoogdieren aan zoals vos, das, steenmarter, boommarter, everzwijn en wolf. Ook grote vogels zoals raaf, rode wouw, zeearend en buizerd vinden hun weg ernaartoe. Minder leuk om zien maar bijzonder belangrijk zijn de vele insecten en larven. Die sluiten de voedselkringloop en vormen zelf weer proviand voor egels, spinnen en vogels.

Op en rond kadavers gaan ook allerlei gekke dingen groeien, Omdat er zaadjes uit de maaginhoud van het kadaver vrijkomen. Of omdat er plots allerlei mineralen in de bodem terecht komen die een goede voedingsbodem vormen voor planten die er anders geen kans maken.

Foto's : © Chantal Hulzink