Blunder gemeente Lelystad: boa's mogen geen boetes meer uitschrijven

Gepubliceerd op 23 april 2024 om 19:35

Boa's in Lelystad hebben tijdelijk geen enkele bevoegdheid meer en kunnen daarom bijvoorbeeld geen parkeerboetes meer uitschrijven. Dat laat het ministerie van Justitie en Veiligheid aan Omroep Flevoland weten.

Van de boa's -de buitengewoon opsporingsambtenaren- is de zogeheten akte van opsporingsbevoegdheid verlopen. Het herkenbare boa-logo is van het uniform afgehaald en vervangen door het logo van Lelystad.

De akte regelt dat boa's onder meer een proces-verbaal kunnen schrijven, identiteitscontroles kunnen uitvoeren en mensen kunnen aanhouden. Die bevoegdheid komt van het ministerie van Justitie en Veiligheid en wordt als regel voor vijf jaar verleend. De akte moet tijdig worden verlengd, omdat de aanvraag dertien weken duurt.

Lelystad bevestigt op de gemeentelijke website dat de opsporingsbevoegdheid niet op tijd is verlengd en dat de boa's tijdelijk geen opsporende bevoegdheden hebben.

Er zouden goede afspraken zijn gemaakt met de politie en gemeente om toezichthouders te ondersteunen. De politie bevestigt dat, maar wil inhoudelijk niks zeggen over de afspraken.

Ministerie: 'Parkeerboetes uitschrijven illegaal'
Opmerkelijk is dat volgens de gemeente boa's wel gewoon parkeerboetes zouden kunnen uitschrijven. Het ministerie van Justitie en Veiligheid is het daar niet mee eens.

Ook een parkeerboete is een proces-verbaal. En het opstellen daarvan mogen alleen boa's met een geldige akte voor opsporingsbevoegdheid en de politie. Nu de boa's niet bevoegd zijn, zijn ze 'gewone burgers' en mogen ze beslist geen boetes uitschrijven.

Een woordvoerder van de gemeente Lelystad zegt niet te weten wanneer de veertien aktes precies zijn verlopen. Vorige week is de verlenging aangevraagd.

'Al maanden verlopen'
Juridisch is het van belang omdat parkeerboetes die zijn uitgeschreven door een niet-bevoegde ambtenaar nietig kunnen worden verklaard door de rechter. Verschillende bronnen melden dat de bevoegdheid van de boa's in Lelystad al maanden is verlopen. Ook dinsdag hebben boa's meerdere parkeerboetes uitgeschreven in het centrum van Lelystad.

Reactie gemeente Lelystad

Een woordvoerder van de gemeente laat dinsdagavond weten dat het in totaal om 15 aktes gaat, die op 22 maart zijn verlopen. Ze blijft benadrukken dat boa's in Lelystad wel parkeerboetes mogen uitschrijven, alleen geen verkeersboetes, zoals een boete voor door rood licht rijden. Alle parkeerboetes, ook na 22 maart, zouden volgens de woordvoerder rechtsgeldig zijn.

Foto: Stock