Twee vrouwen (beiden 23) en minderjarige jongen opgepakt op A28 Harderwijk na explosie Schoonoord

Gepubliceerd op 14 maart 2024 om 08:42
Harderwijk - Bij een woning in Schoonoord is voor de tweede nacht op rij een explosie geweest.
 
Bij datzelfde huis aan de Brugstraat was in de nacht van dinsdag op woensdag ook een ontploffing. Inmiddels heeft de politie drie verdachten opgepakt.
 
De explosie was rond 03.00 uur, waarna er brand uitbrak in de woning. De eerste verdachte, een minderjarige jongen uit Rotterdam, kon binnen een halfuur worden aangehouden.
De andere twee zijn rond 04.30 uur gearresteerd op de A28 ter hoogte van Harderwijk. Het gaat om twee vrouwen van 23 jaar uit Amsterdam en Barendrecht. Welke rol het drietal heeft gespeeld, wordt onderzocht door de politie. "Zij zitten vast en worden verhoord vandaag", meldt een woordvoerder.

'Een grote ravage'

Drie mensen zijn naar het ziekenhuis gebracht omdat ze rook hebben ingeademd. Twee van hen zijn bewoners van het huis, die na de explosie vluchtten uit de woning.
 
Brandweerploegen hebben de brand, die na de explosie uitbrak, kunnen blussen. De woning is onbewoonbaar verklaard. Een verslaggever ziet "een grote ravage" rond de woning. "De oprit ligt bezaaid met glasscherven en dakpannen. Er zitten scheuren in de gevel van het huis en het glas ligt uit de ramen. Het ruikt nog naar brand..."
De politie doet verder onderzoek naar de explosie. De auto waarin de vrouwelijke verdachten zaten, wordt volgens de politiewoordvoerder "binnenstebuiten gekeerd". "Dat moet ons helpen in het achterhalen van de toedracht en het motief van de explosies."
 
Bij dezelfde woning aan de Brugstraat was in de voorgaande nacht ook een ontploffing. De knal leidde tot schade aan de woning, met onder meer een vernielde voordeur. De ontploffing werd kilometers verderop gehoord. Volgens dorpsbewoners zou er een pakketje zijn neergelegd bij de woning, dat daarna ontplofte.
Volgens omwonenden die RTV Drenthe gisteren sprak, woont een ouder echtpaar in het huis. Zij zouden tijdens de eerste explosie niet thuis zijn geweest. Buurtbewoners zeiden geen idee te hebben waarom het huis aan de Brugstraat doelwit is.
Onderdeel van het politieonderzoek is een mogelijk verband tussen beide explosies. "We kijken wat de betrokkenheid van de verdachten is geweest", aldus de woordvoerder. "Het is nog te vroeg om conclusies te trekken, maar het is wel iets waar we antwoord op willen hebben."
Tekst: RTV Drenthe 
Foto's : stock