Grootschalige verkeerscontrole op alle toegangswegen van Flevoland een succes

Gepubliceerd op 11 maart 2024 om 14:21

Elburg - Op vrijdagavond 8 maart organiseerde de politie samen met de Douane, Belastingdienst en de Koninklijke Marachaussee een grootschalige verkeerscontrole.

Op maar liefst acht plekken werd het verkeer van- en naar Flevoland gecontroleerd op ondermijnende criminaliteit.

Van 20.00 tot 24.00 uur werd op alle toegangswegen van Flevoland, behalve de Noordoostpolder, het verkeer gecontroleerd. De acht controleposten waren ingericht in de buurt van de Hollandse Brug en de Stichtse Brug bij Almere, de Nijkerkerbrug bij Zeewolde, het Aquaduct Veluwemeer bij Harderwijk, de Elburgerbrug bij Elburg, de Roggebotbrug bij Dronten, de Ketelbrug bij Nagele en de Markerwaarddijk bij Lelystad. Voertuigen in de buurt van die controleposten werden op de weg geselecteerd met een ANPR-camera en vervolgens door motoragenten meegenomen naar de controleplaats. In totaal waren zo’n 250 tot 300 agenten en medewerkers van partners op de been vrijdagavond.

 

Uiteindelijk zijn meer dan dertigduizend voertuigen gescand en ruim tweehonderd voertuigen uitgebreid gecontroleerd. Bij veel bestuurders was gelukkig alles in orde, maar niet iedereen kwam door de test. Zo reden elf bestuurders onder invloed van drugs en/of alcohol, zeven zonder (geldig) rijbewijs en twee met gestolen kentekenplaat. Negen voertuigen waren niet op naam geregistreerd en werden in beslag genomen. Zes personen werden aangehouden, omdat zij gesignaleerd stonden voor onder andere het nog moeten afstaan van DNA.    

 

De aanwezige partners zijn ook druk geweest op vrijdagavond. De Douane en Koninklijke Marachaussee hebben de politie ondersteunt bij het opsporen van verdachte signalen. De Belastingdienst inde ruim 117.000 euro aan openstaande belastingschulden en nam 13 voertuigen in beslag.

 

Erg leerzaam voor nieuwe agenten

Aan de verkeerscontrole deden ook veel nieuwe agenten en studenten van de politieacademie mee. Zij werden al eerder met diverse workshops voorbereid op het opsporend en professioneel controleren van voertuigen. Op vrijdagavond 8 maart konden zij die kennis in de praktijk brengen.   

 

Opsporen van ondermijnende criminaliteit

Het voornaamste doel van deze grootschalige verkeerscontrole was het opsporen van ondermijnende criminaliteit en het vastleggen van signalen in de politiesystemen. Dit is erg belangrijk, omdat die informatie nodig is en gebruikt kan worden bij politieonderzoeken. Het sectorhoofd van Flevoland Ben Nassir Bouayad is trots op deze grootschalige actie. “Ook in Flevoland is ondermijnende criminaliteit die niet altijd zichtbaar is. Met deze grote verkeerscontrole proberen we daar meer zicht op te krijgen door alle signalen van ondermijnende criminaliteit professioneel op te sporen en vast te leggen.”

 

Tijdens de voertuigcontroles werden flyers uitgedeeld met informatie over Meld Misdaad Anoniem. Op die manier wil de politie samen met haar partners de gecontroleerde bestuurders informeren over ondermijnende criminaliteit en hen aanzetten tot het melden van verdachte signalen. Want de strijd tegen criminaliteit kan de overheid niet alleen. Meld verdachte signalen altijd bij de politie of uw wijkagent. Dit kan door te bellen naar 0900-8844. Melden kan ook anoniem, via Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000.

Foto: Politie