Man uit Oldebroek cel in voor poging doodslag na ruzie in Nunspeet

Gepubliceerd op 8 maart 2024 om 18:16

De rechtbank veroordeelt een 33-jarige man uit Oldebroek tot een gevangenisstraf van 18 maanden voor een poging tot doodslag.

Daarbij moet de man aan het slachtoffer een schadevergoeding betalen.

Op 11 juli 2023 in Nunspeet kreeg de man ruzie met het slachtoffer. De man sneed het slachtoffer met een mes in zijn gezicht.

Volgens de rechtbank is sprake van poging doodslag. Door het snijden met het mes liep het slachtoffer een snijwond op net boven zijn kaakrand van 8 centimeter, slechts enkele centimeters van de halsstreek. Er was sprake van een ruzie waarbij beide mannen in beweging waren, waardoor het een ongecontroleerde situatie was. Door de snijdende beweging te maken in de buurt van de hals heeft de man bewust de aanmerkelijke kans aanvaard dat het slachtoffer zou komen te overlijden. Het is een geluk geweest dat de schade relatief beperkt bleef.

Volgens de advocaat van de man was er sprake van noodweer. De man zou zich, tegen een aanval met een honkbalknuppel, hebben verdedigd met het mes. De verklaringen van het slachtoffer en de man lopen uiteen en staan lijnrecht tegenover elkaar daar waar het gaat om het moment dat het slachtoffer de man met een knuppel zou hebben geslagen. Het slachtoffer verklaarde zich met een knuppel te hebben verdedigd toen de man een mes trok. Volgens de man verdedigde hij zich met een mes nadat het slachtoffer hem sloeg met een knuppel. 

De rechtbank ziet onvoldoende aanknopingspunten om uit te gaan van één van de beide scenario's. Daarom gaat de rechtbank uit van de feiten en omstandigheden zoals de man schetste. De rechtbank gaat niet mee in het beroep op noodweer van de man, omdat ze zijn gedrag - bestaande uit het verkleinen van de afstand tussen hem en het slachtoffer en het naar voren stappen in de woning - als aanvallend kwalificeert. Het was niet noodzakelijk om te handelen zoals de man heeft gedaan De man had de mogelijkheid had om zich aan de situatie te onttrekken door weg te lopen. De man handelde dus strafbaar door het slachtoffer met het mes te verwonden.

Naast de celstraf legt de rechtbank een vrijheidsbeperkende maatregel op aan de man. Deze maatregel houdt in dat de man voor een periode van 3 jaar geen contact mag opnemen met het slachtoffer en ook niet in de straat van het slachtoffer mag komen. 

Tot slot moet de man aan de aangever een schadevergoeding betalen van ruim 1.750 euro.

Foto: Istock