VIERTAL VEROORDEELD VOOR GEWELDDADIGE AFPERSING LEGE KLUIS IN DOORNSPIJK

Gepubliceerd op 8 maart 2024 om 13:38

De rechtbank heeft vier mannen in de leeftijd van 21 tot 25 jaar uit Elburg en omgeving veroordeeld voor poging tot afpersing en diefstal met geweld.

Op 16 maart 2023 probeerde het viertal in Doornspijk een man met geweld en bedreiging van geweld een geldbedrag van 1.000 euro afhandig te maken. Het slachtoffer werd fors mishandeld, maar de afpersing mislukte omdat de kluis leeg was.

De mannen krijgen elk een celstraf van 18 maanden, waarvan 4 voorwaardelijk, en moeten gezamenlijk ruim 2 duizend euro schadevergoeding aan het slachtoffer betalen.

Het viertal handelde als één groep volgens een vooropgezet plan. Ze gebruikten geweld, sloegen onder andere met een ijzeren pijp tegen het hoofd en lichaam van het slachtoffer. Twee van de mannen wilden een financieel conflict op slinkse wijze beslechten, terwijl de andere twee werden meegenomen om het slachtoffer onder druk te zetten.

De rechtbank oordeelt dat alle vier een gelijkwaardige rol hadden en legt aan elk van hen een celstraf op. Om herhaling te voorkomen, moeten de mannen meewerken aan een behandeling voor psychische en/of verslavingsproblematiek. Eén van de veroordeelden moet daarnaast nog twee maanden celstraf uitzitten in een andere geweldszaak.