Op verschillende plekken in Veluwe-Noord doen oplichters zich voor als agent. Ze weten mensen met een babbeltruc te overtuigen om waardevolle spullen en spaargeld aan hen te geven. We waarschuwen voor deze geraffineerde oplichtingspraktijken: de politie vraagt u nooit om spullen of geld te geven zodat deze ‘veiliggesteld’ kunnen worden!
Babbeltrucs in allerlei vormen
Deze vorm van oplichting is er in allerlei vormen. Oplichters maken gebruik van verschillende babbeltrucs. In veel gevallen wordt eerst telefonisch contact gezocht met slachtoffers. De oplichter doet zich voor als iemand van de politie en vertelt dat er een risico bestaat dat er bij het slachtoffer wordt ingebroken. Deze zogenaamde politiemedewerker adviseert om waardevolle spullen en contant geld niet langer in de woning te bewaren. De oplichter stuurt een ‘agent’ naar de woning van een slachtoffer om de spullen op te halen. Deze nepagent draagt meestal burgerkleding.
De oplichters wisten veel slachtoffers met deze babbeltruc te overtuigen. Meerdere slachtoffers zijn waardevolle spullen zoals sieraden en contant spaargeld kwijtgeraakt.
Vraag om identificatie en bel de politie
Let op: de politie gaat nooit op deze manier te werk. Een agent zal u nooit vragen om waardevolle spullen of geld af te staan om deze ‘veilig te stellen’. Wordt u gebeld door iemand die zich voordoet als politiemedewerker en vertrouwt u het niet? Hang op en maak melding bij de politie. U kunt hiervoor het telefoonnummer 0900-8844 bellen. Vraag een agent die bij u aan de deur staat altijd om zijn of haar politie-identificatie. Op zo’n legitimatiebewijs (een pasje ter grootte van een rijbewijs) staat een politielogo, een foto en het dienstnummer. Kan de ‘agent’ geen ID tonen of twijfelt u aan de echtheid ervan? Bel dan 112, aangezien het om een heterdaadsituatie gaat. Laat een agent die zich niet kan identificeren nooit zomaar binnen.
Tekst en foto : © Politie